1. Natjecatelj mora završiti označenu stazu trčeći ili hodajući bez pomoći prijevoznih sredstava
 2. Startni broj mora biti vidljiv tijekom cijele utrke, mora biti postavljen iznad svih slojeva odjeće i mora se nositi na prsima ili na pojasu. Ne smije se nositi na ruksaku ili na nogavicama.
 3. Startni broj se ne smije rezati, savijati ili mijenjati na bilo koji način.
 4. Ukoliko je potrebna pomoć na stazi, natjecatelj mora nazvati SOS broj naveden na startnom broju kako bi organizator mogao organizirati spašavanje. Pratnji je dozvoljen ulazak na stazu kako bi mogli transportirati ozlijeđenog i/ili odustalog natjecatelja.
 5. Natjecatelji se moraju držati označene staze, korištenje kratica nije dozvoljeno. Ukoliko natjecatelj izgubi stazu, mora se vratiti istim putem do uključenja na označenu stazu.
 6. Obvezna oprema se mora nositi tijekom trajanja cijele utrke. Na stazi je moguća kontrola obvezne opreme. Za svaki nedostajući dio obvezne opreme, natjecatelju će biti određena vremenska kazna od 30 minuta, a za posebno ozbiljne slučajeve natjecatelj će biti diskvalificiran.
 7. Natjecatelj mora poštovati odluke sudaca i osoblja stanica.
 8. Zabranjeno je ostavljanje otpadaka na stazi, za uočeno ostavljanje, određena je vremenska kazna od 60 minuta.
 9. Natjecatelji moraju poštovati svu signalizaciju na stazi
 10. Pri nailasku na zatvorene kapije, natjecateljima je dozvoljeno otvaranje istih ali je njihova dužnost i obaveza da iste zatvore.
 11. Natjecatelj je odgovoran za ponašanje njegove pratnje. Pratnja se mora povinovati svim naredbama sudaca i osoblja stanica. Natjecatelj može biti diskvalificiran ukoliko pratnja počini ozbiljan prekršaj
 12. Pratnja mora potovati prometne propise i kretati se prometnicom odgovarajućom i dozvoljenom brzinom
 13. Pratnja mora slijediti upute sudaca, osoblja okrjepnih stanica i volontera
 14. Pratnja ne smije koristiti hranu i piće na okrjepnnim stanicama
 15. Pomoć pratnje je moguća isključivo u prostoru stanice Prtlog. Sva pomoć van određenih prostora nije dozvoljena kao ni pratnja uzduž staze.
 16. Pratnji i osobama koje se ne natječu nije dozvoljeno kretanje stazom osim u slučaju spašavanja ozlijeđenog ili odustalog natjecatelja
 17. Trčanje i pratnja uz trkača na stazi nije dozvoljena
 18. Pratnji je dozvoljen ulazak na stazu u slučaju ozljede i/ili odustajanja te joj je dozvoljen prijevoz odustalog/ozlijeđenog trkača do cilja ili liječnika
 19. Organizator natjecanja nije odgovoran za sigurnost pratnje
 20. Organizator natjecanja zadržava pravo da obeshrabri ili kazni svako ponašanje za koje procijeni da je nesportsko
 21. Kršenje pravila može rezultirati vremenskom kaznom ili diskvalifikacijom prema tablici niže. Odluke o svim kaznama i diskvalifikacijama donosi organizator i njegove su odluke konačne
 22. Ukoliko registrirani natjecatelj želi odustati od utrke i zatražiti povrat uplaćene startnine, može to učiniti slanjem zahjeva na e-mail: race@valamartrail.com. Dostupne su sljedeće opcije:
  1. do 1.06.2022. vraća se kompletni iznos startnine umanjen za troškove banke i sustava za prijave
  2. od 1.06. do 1.7.2022. vraća se 50% iznosa startnine umanjen za troškove banke i sustava za prijave
  3. od 1.07. do 1.8.2022. vraća se 25% iznosa startnine umanjen za troškove banke i sustava za prijave
  4. nakon 1.8.2022. nije moguć povrat