Danas je Rabac poznato turističko središte. Do sredine 19. stoljeća bio je malo ribarsko selo s desetak kuća. Zbog prekrasne uvale i vrlo lijepe okolice, vrlo je brzo počeo privlačiti goste. U 1876., Richard Francis Burton, poznati engleski pjesnik i pasionirani putnik je bio jedan od prvih turista u Rapcu. Vidjevši Rabac i ostala mjesta na istarskoj obali, napisao je knjigu “Istarska obala” u kojoj, između ostalog, opisuje ljepotu i šarm Rapca.
Ali Rabac nudi mnogo više od toga. Staze koje svojom ljepotom oduzimaju dah će vas jednostavno začarati ali nemojte se zavarati, iako lijepe, tehničke su i teške. Valamar Trail je uspio zadobiti povjerenje lokalnih i internacionalnih trkača i u vrlo kratko vrijeme se razvio u jednu od najkvalitetnijih trail manifestacija u Hrvatskoj.
A mi, mi brinemo za svih, tako da na Valamar Trailu možete izabrati jednu od tri ponuđene dužine, od kratke i slatke GREEN do ozbiljne RED. Sa startom i ciljem neposredno do mora, Valamar Trail je vjerojatno jedno od najljepših mjesta za početak vaše avanture.

VALAMAR TRAIL RED
43,9 km | D+ 1.520 m | D- 1.520 m

O, da! Naša najduža staza će vam dati sve po što ste došli i više. Uski singlići, malo coasteringa, duboke šume, najviši vrhovi, najstrmiji usponi, kameni pakao, srednjovjekovni grad i najljepše panorame koje možete zamisliti 🙂.

VALAMAR TRAIL BLUE
24,7 km | D+ 1.000 m | D- 1.000 m

Staza za svih. Uživati ćete trčeći uz more, 24,7 km duga staza će vam dati upravo toliko da se navučete na prijavu za RED sljedeće godine.

VALAMAR TRAIL GREEN
14,5 km | D+ 580 m | D- 580 m

Naša najkraća staza, samo za trail početnike. Dugačka, ili bolje reći kratka, 14,5 km staza će vas iz Rapca odvesti prema vrhu Standar i natrag, a trčati ćete na našim najboljim stazama.